Monday, February 15, 2010

Kelantan tanah tumpah darahku~

Ada masanya anda rasa terkial- kial untuk menulis satu post di belog anda? Pernahkah anda merasa begitu? Kerana anda merasakan belog anda begitu kerdil dan cilik jika mahu dibandingkan dengan belog orang laen yang gah dan wah! Ada seorang kawan yang bagi link kat aku satu belog ni. Dia cakap best tak hengat dunia. Tipu je. Dia cakap blog tu gempak sebab baru dua bulan blogging dah wow follower dah nak cecah seribu. Apa kata anda? Aku kata wow memang hebat! Tengok blog dia and he deserve it lah. Memang dia menulis tu sempoi sangat but at the same time kita dapat banyak manfaat dari blog dia. Seyesly. So im not gonna share the link here. Ampa cari sendirilah ye. Haha. Bukan busuk hati. Abang tu serious memang terror. Tapi korang jangan gatal nak usha pulak sebab awal- awal lagi dia dah gtaw kata unavailable. Bakal orang rumah dia cikgu.

Sebagai anak jati Kelantan aku sememangnya berbangga menjadi anak Kelantan walaupun Kelantan ni boleh dipanggil anak tiri Malaysia namun yang tiri itu sentiasa berbeza berbanding yang lain. Semasa aku kerja di Penang dulu alkisahnya satu hari housemate lambat balik dan pada masa tu aku dan kawan ni belum lagi duplicate kunci maka sambil menunggu tu adalah seorang keling ni tengah main dengan cucu dia di anjung rumah. Bahah. Betul ke? Keling tu main dengan cucu dia kat luar tulah dan oleh kerana sangat geram dengan cucu dia yang cute meliut lentok tu kami pergi la approach keling tu. Woh,seram je aku tengok tak sangka keling memang berbulu lebat. Errr...sorry. Borak punya borak keling tu tanyalah kami ni dari mana. Kata kat dia dari Kelantan dia cakap lah :

"No wonder ramai orang Kelantan datang kesini untuk bekerja sebab Kelantan mundur etc tak maju dan kampung."

Sapa tak hot orang duk kutuk- kutuk kata lagu tu kat negeri tumpah darah kita. Kalau korang macam mana? Tapi maintain ayu + senyum jelah. Maintain ayu tu:P


"Aku pun tanyalah uncle ni pernah pergi Kelantan ke?"


Senyap kejap keling tu sambil cover lalu berkata:


" Tak pernah pergi tapi selalu tengok dalam TV,manyak mundur aa. Banyak hutan,takda banyak bangunan. Tapi Kelantan banyak bagus pentadbiran dia bla bla bla."


Tahu pun. GOod.



Cucu aku. Ada sama cam nenek dye tak?



Kelebihan Kelantan pada kaca mata aku seorang budak yang baru nak jejak umur 18 tahun nih ialah:


1) Kalau kau keluar bandar pakai baju kurung atau jubah sumpah orang tak pandang kau macam alien sebab pakaian sebegitu memang menjadi tradisi dan amalan kami rakyat Kelantan. Kalau kau pergi KOmtar haram jadah orang akan pandang kau atas bawah dan kalau jumpa kenalan confirm tanya "baru balik kenduri ke?". Ambik kau.



pantai pun bantai baju kurung


2) Kalau anda pergi pasar malam tengok kiri dan kanan anda peniaga dan penjual serta pelanggan 95% adalah melayu jati bukannya cina mahupun keling jadi kau tak perlu teragak- agak nak beli nasi ayam atau nasi beriani mungkin jugak apam balik kerana melayu Islam yang conquer.


3) Yang terlalu pasti anda tidak akan dikejar oleh balak- balak kalau anda ni bermuka jernih atau berdahi licin kerana kat Kelantan ni terlalu ramai awek cun. Tak macam dekat ada satu tempat tu tengok awek yang muka dia cerah sket dari keling je dah kejar- kejar mintak id facebo0k dan number fon. Haha.


Awek cun. Adjust mahu?


4) Kelantan beribu kandung negerikan Kota Bharu bandaraya Islam dan ia merupakan yang pertama di Malaysia ilham Yang Berhormat Menteri Besar Kelantan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat,sedang dalam proses menyempurnakan lagi status bandaraya Islam ni dimana pada setiap Ramadhan anda akan dapati dataran stadium dipasang khemah dan siap lengkap aircond untuk rakyat jelatanya berkumpul dan sembahyang terawih dan moreh yang marvelous disediakan selepas itu.




5) Rakyat Kelantan bertebaran dimana- mana sahaja di muka bumi ni bukannya sebab Kelantan ni kurang peluang pekerjaan ke apa tapi menunjukkan bahawa rakyat Kelantan ni sangat produktif dan bermotivasi tinggi. Haha. No wonder di UIA mahupun Mesir bahasa keduanya dikalangan pelajar adalah bahasa Kelantan. Ambo oghe Kelatey.



Tok Guruku sayang:)


6) Salah silah dan susur galur Cik Siti Wan Kembang maka lahirlah putera puteri yang hensem cantik molek belake. Mak Aji dari Tanah besar cakap "Jusop kalau kau nak berbini nanti carilah awek Kelantan sebab dorang tu cantik dan berbudi bahasa". Bahah. Hatta lelaki pun jambu- jambu iye kan?



7)Orang Kelantan ni memang semangat assobiyah dia kuat sikit that's why jangan cari pasal dengan orang Kelantan especially lelaki sebab dorang kalau panggil geng,haa sudah. Buktinya semasa Final Piala Malaysia tahun lepas 70% stadium dipenuhi oleh rakyat Kelantan. Gomo Kelatey Gomo!






Itulah,kalau lebih- lebih kan nanti tak pasal- pasal pulak aku kena sound nanti kan. Tapi ada sesetengah mat kelatey ni tak nak beristerikan orang Kelantan jugak pasal apa dorang kata nanti panggil abang jadi abe. Tak sedap bunyinye. Keropok bunyi khepok. Hehe. Perasan betul dia duk makan budu tak ingat dunia. Selalu kalau kat universiti awek- awek cakap orang Kelantan(lelaki) memang smart dan jambu tapi kalau bukak mulut hampeh. Punah katanya. Cakap tak dak lapik langsung. Itu bukan aku kata okay. :)


Hari ini pergi jalan- jalan bawak saudara yang datang dari Terengganu. Rasa macam jakun sangat pakai seluar hitam,kasut putih, baju pink dan tudung Oren. Haha. Tak sempat okay. Teringat masa sekolah dulu Ustazah Irma guru matapelajaran Pendidikan Quran Sunnah masuk hari tu.
"Tiba- tiba dia tanya awak rasa purple dengan hijau matching tak?"

Kami ni selamba jawab tak, tak perasan masa tu ustazah pakai jubah hijau tudung purple. Aku dengan Datul paling kuat sekali suara waktu tu. Duk depan kan. Ustazah pun katalah memang ustazah saja pakai baju tak matching sebab kalau kita pakai tudung pink, jubah pink,selipar dan semuanya sama warna itu namanya mengikut nafsu. Jadi ustazah pakai macam ni sebagai salah satu cara untuk melawan nafsu.

Datul bantai gelak cakap lain kali nanti kita keluar KB aku nak pakai baju merah, tudung biru, seluar hijau dan kasut kuning. Memang complete set bajet jadi minah badut kau Datul. Haha. Aku tak nak join okay.


Sang badut mencari r
ezeki untuk anak bini:P

4 mereka kata:

sayaBerd said...

promot klate ko.
bgos2

Anonymous said...

haha.

kejap kutuk kejap puji.

aku pun mau cari bini area2 p.timur jugak nih.hek3

komen dari rumah member.=]

little lady~ said...

~~sayaBERD~~

lebih kurang gitulah kot..hehehe,,
xkn promote diri sndiri palk:P


~~Shafeq~~

mane de,,puji je
kutuk laki dye je..
hehe...

silakan mencari,,baguslah

umah member pun nyempat on9 eah..
hehehe

little lady~ said...

~~sayaBERD~~

lebih kurang gitulah kot..hehehe,,
xkn promote diri sndiri palk:P


~~Shafeq~~

mane de,,puji je
kutuk laki dye je..
hehe...

silakan mencari,,baguslah

umah member pun nyempat on9 eah..
hehehe