Wednesday, February 17, 2010

Anda mau kawen?

Dua hari yang lepas ada seorang kawan tagged aku dan beberapa orang rakan yang lain kat satu gambar ni. Saje jelah nak main suka suki.
Jiwa muda mudi yang bergelora tanpa kemudi. Bahah:)
Gambar tangan disarung cincin semasa pertunangan kakak sepupu dia, bukan dia.
So saying gambar yang ditagged menjadi begitu hot dan mendapat pelbagai reaksi dan sambutan oleh rakan- rakan yang ditagged: lelaki mahupun perempuan.
Dan ada seorang rakan juga menegur mengapa tagged benda- benda macam ni,kita baru 18 tahun. Kata kawan tu, Banyak lagi benda yang sepatutnya kita buat daripada fikir daripada fikirkan benda ni. Dan sesi comments menjadi sedikit dingin.
Ya memang benar begitu. Banyak lagi kita kena buat dan fikirkan sebelum menuju ke arah itu. Itu memang benar. Tapi dalam Islam sendiri menyatakan bahawasanya berkahwin awal merupakan kemuliaan buat seorang wanita. Lihatlah isteri baginda Rasulullah Aisyah Humaira' berkahwin seawal usia 9 tahun. Yang hak tetap hak.





Sesetengah orang fikir kahwin merupakan puncak kehidupan tapi bagi aku kahwin merupakan satu permulaan kehidupan fasa baru. Untuk menjadi seorang isteri bukan mudah.
Untuk menjaga diri sendiri sahaja pun sudah goyah inikan pulak berdua.
Jadi apa yang paling penting untuk menjadi seorang suami atau isteri adalah ilmu agama untuk membawa masing- masing ke puncak syurga. Oleh itu suami terutamanya
perlu mendalami ilmu agama untuk membimbing anak isteri jauh dari lubang neraka.
Kalau bukan suami siapa lagi? Teringat pulak masa aku duduk dekat pondok Lubuk Tapah masa tunggu result PMR dulu belajar kitab "Muhimmah". Kitab pasal kawen- kawen. Muslimin(panggilan untuk kaum lelaki kat sana) memang excited habis yop belajar kitab ni. Hish,diorang memang begitu. Jadi kebenarannya memang begitu tapi masing- masing punya priority pula bagaimana.


betul kan?so sweet


Owh.Sila jangan terkejut. Cantik tak? Ya,nama dia Joseph Jonas atau lebih dikenali dengan nama Jonas Brothers. Saje je nak maen- maen. Tehee:) Dua tiga hari ni umi selalu pergi kenduri kahwin dan dapat benda alah ni. So apa lagi,, haha! Okaylah. Malam semua. :)



P/s:Aku jugak tak mahu kawen awal,percayalah. Serious!

9 mereka kata:

SADIS said...

suami terutamanya
perlu mendalami ilmu agama untuk membimbing anak isteri jauh dari lubang neraka.


saya suka ayat ini.

err, joseph jonas?suh di amendalami ilmu agama cepatcepat ok?

sebab tyrah nak kawin muda...

hahaha.
*guling2*

little lady~ said...

suka eah?simpan bawak msuk dalam mimpi ok..hehe:)


yap..saya xmolah...

maen2 je..
hehehe

ok,,gulingla puas2

-li.zue- said...

weeee.
kawen bukan perkara mudah.

kawen bukan takat kawen dgn suami/isteri..
tapi kawen dgn family dia sendiri..

bak kata member wa, kalo ada kucing pun..
kena kawen ngn kucing skali.

ahaha

haNim said...

kawin besar tanggungjawab nyer

org ckp~~
Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.

ur name tyrahanim???
my name is hanim..hehe :)

little lady~ said...

~~li.zue~~

betul 2,,dgn kucing pun kene kawen jgak eah?hehehe,,dahsyat:)


~~hanim~~

ye betul 2 anim...mehlah kite same2 cri ksbrn..heheh


my name is atyrah hanim so tyrahanim je lah...wiwit,,
name same nih:)

DaHLia said...

sape yg xnak tawen..hoho

nk tawen tp xde org nk ditahweni... :P

little lady~ said...

~~dahlia~~

akan ade suatu hari nnti..pcayelah!
good things come to those who wait:)

-afiera- said...

kawen ?
nk kawen sok bule ?
kahkah .
calon pown xde .

mahu keje dlu (:

little lady~ said...

~~~afiera~~~

anda nak kawen?
jgn lupe jemput sy...
tggu kad dr anda!


ahahaha,,

yep,,jadi wanita bekerjaya:)